Post-HBO Registeropleiding tot Professional coach

Jasper Vreugdenhil

Desirée Vreugdenhil

Alex Schulp

Wendy Westerveld

Jaap de Knegt

Colin Mulders

Dieter Twenhoven

Roderick Timmermans

Yvon Harreman

In het kort

 
 • Al 23 leergangen met een gemiddelde van 9,1 gewaardeerd
 • Getoetst en erkend: SPHBO, NOBCO, EMCC en CRKBO
 • Als één van de eerste opleidingen in Nederland met een European Quality Award geaccrediteerd
 • Meest ontvangen feedback: life changing!
 • 36 Permanente Educatie punten bij de NOBCO


‘Wie zichzelf kent, kent iedereen’

Wil jij:

 • als professioneel coach werken;
 • als manager coachend (leren) leidinggeven;
 • als trainer of docent een meer coachende stijl ontwikkelen;
 • als projectmanager op een coachende wijze projecten leiden vanuit effectieve communicatie;
 • als personeels- of loopbaanadviseur cliënten meer coachend begeleiden;
 • groeien in je huidige functie of doorgroeien naar een leidinggevende functie?
 • werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en anderen beter gaan begeleiden?

Dan is onze coachopleiding iets voor jou!
De opleiding kent inmiddels zijn 23ste leergang en is getoetst en erkend door de SPHBO (Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs), de NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches), het EMCC (European Mentoring & Coaching Council) en het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Ook is de opleiding als één van de eerste opleidingen in Nederland met een European Quality Award geaccrediteerd. Bij aansluiting bij de NOBCO ontvang je 36 Permanente Educatie punten en kun je instromen op practitioner niveau wanneer je aan alle voorwaarden van de NOBCO voldoet. Een absolute meerwaarde voor jouw start als Professional coach.

Daarnaast kent de opleiding een gemiddeld evaluatie cijfer van 9,1 en de laatste leergang is door de cursisten gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 9,0. Kwaliteit boven kwantiteit. Kijk voor persoonlijke ervaringen eens bij ‘referenties’. Onze erkende Post-HBO Registeropleiding start twee keer per jaar in Rotterdam, in de maanden september en februari en een keer per jaar in Arnhem, in de maand april. Centraal in de opleiding sta jij zelf. Zo ga je aan de slag met het geleerde, breng je zelf voorbeelden en ervaringen in, creëer je grotendeels je eigen groei door te werken aan zelfbewustzijn en -reflectie, neem je verantwoordelijkheid voor eigen gedrag en denkbeelden en zorg je voor jouw succes. Onder andere de intake, de voorbereidingsopdrachten, het essay, intervisieverslagen en je portfolio zijn hiervoor toetsingsinstrumenten.

De opleiding kent een voortdurende afwisseling van theorie en praktijk, is intensief en toch prima te combineren met een baan. In negen maanden heb je twee dagen per maand les, neem je drie keer deel aan een intervisiebijeenkomst en voer je, naast de oefengesprekken in de opleiding, zelfstandig vijf coachgesprekken.

Afhankelijk van jouw wensen en leerdoelen mag je aan het einde van de opleiding verwachten:

 • dat je professioneel en zelfstandig kunt functioneren als coach;
 • dat je coachend leiding geeft, adviseert, projecten leidt of doceert;
 • dat je als interne coach binnen een bedrijf of organisatie aan de slag kunt;
 • dat jouw gezichtsveld verbreed is waardoor je effectiever kunt functioneren;
 • dat zelfreflectie standaard op jouw agenda staat waardoor je zowel persoonlijk als professioneel meer bewuste keuzes maakt.

Je kunt deelnemen aan de coachopleiding als je functioneert op HBO-niveau, waarbij werk- en levenservaring net zo belangrijk zijn als een diploma. Om optimaal te kunnen leren en het beste uit jouw ontwikkeling te halen, wordt er tussen de inschrijving en de eerste opleidingsdag een intakegesprek gevoerd. In dit gesprek worden leerwensen en -behoeften geïnventariseerd en verwachtingen op elkaar afgestemd. Zo realiseren we met elkaar een optimale samenwerking en interactie.

Opleidingsdagen, data en tijdsinvestering

De opleidingsdagen zijn één keer per maand op vrijdag en zaterdag in Rotterdam of op donderdag en vrijdag in Arnhem. We starten alle opleidingsdagen om 9.00 uur en eindigen rond 16.30 uur. Alle opleidingsdagen worden geleid door twee docenten. Uiteraard zorgen wij ook voor de innerlijke mens: koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. Reken op een investering van drie tot zes uur per week voor de voorbereidingsopdrachten, het lezen van verplichte literatuur, het deelnemen aan intervisie bijeenkomsten en het voeren en verslaan van de coachgesprekken. Gezien de opbouw in onze opleiding is het niet mogelijk om vrijstelling te krijgen.


Data opleiding september 2017 in Rotterdam:
15 en 16 september, 13 en 14 oktober, 10 en 11 november, 8 en 9 december 2017, 12 en 13 januari, 9 en 10 februari, 9 en 10 maart, 6 en 7 april, 18 en 19 mei 2018. 
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 8 juni 2018.

Data opleiding februari 2018 in Rotterdam:
16 en 17 februari, 16 en 17 maart, 13 en 14 april, 25 en 26 mei, 22 en 23 juni, 13 en 14 juli, 31 augustus en 1 september, 28 en 29 september, 9 en 10 november 2018. 
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 30 november 2018.

Data opleiding april 2018 in Arnhem:
19 en 20 april, 24 en 25 mei, 14 en 15 juni, 5 en 6 juli, 30 en 31 augustus, 27 en 28 september, 1 en 2 november, 29 en 30 november 2018, 10 en 11 januari 2019. 
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 1 februari 2019.

Data opleiding september 2018 in Rotterdam:
21 en 22 september, 12 en 13 oktober, 2 en 3 november, 30 november en 1 december 2018, 11 en 12 januari, 8 en 9 februari, 8 en 9 maart, 5 en 6 april, 17 en 18 mei 2019. 
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 7 juni 2019.

Hanneke Piek

Senior cliëntbegegeleider

Ik heb ervaren hoe jullie steeds opnieuw op eigen wijze vormgeven aan dat waar het werkelijk om gaat. Voor de manier waarop jullie dit overbrengen, de aandacht en zorgvuldigheid en de eerlijkheid heb ik veel respect. Steeds weer merken dat niets zomaar gebeurt, dat wat jullie laten zien en tussen de regels door meegeven is vaak vele malen waardevoller dan de lesstof op zich. Of eigenlijk is het meer zo dat juist daarmee de lesstof op de juiste... Lees verder »

Roland Bron

Hoofd afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises

De opleiding tot Professional coach die ik heb gevolgd is uitdagend, inspirerend, confronterend maar vooral ook leuk en leerzaam geweest. Zonder vooraf precies te weten wat ik ging doen heb ik met deze opleiding het grootste geschenk ontvangen dat ik had kunnen krijgen. Allereerst door een dieper inzicht in mijzelf, mijn drijfveren, mijn angsten en mijn onbewuste systeem. Stap voor stap leren zien en durven loslaten en daartoe uitgedaagd worden... Lees verder »

Renske Van Der Hoek-Marseille

Teamleider, Trainer en Coach

De afgelopen maanden waren intensief en genieten. Ik ben door Jasper, Desiree, Yvonne en Alex uitgedaagd om anders te kijken, anders te voelen en anders te denken. Het onderzoeken van mijn overlevingsstrategieën, het ontdekken van mijn triggers en het opnieuw kijken naar mijn blauwdruk was verhelderend. Door juist de focus te hebben op mezelf in plaats van de ander kan ik een betere coach zijn. Het bewust zijn van mezelf is het oprecht... Lees verder »

Paul van Katwijk

Ondernemer

Tijdens de coachopleiding van Inzicht werd het mij duidelijk hoeveel ik als persoon nog kan groeien. Hoe mooi is dat?! Mijn denkfouten, blinde vlekken, spel, interne dialogen kwamen keer op keer langs. Ook heb ik veel inzicht gekregen in de theorie, coachtechnieken, systemen, werkwijze waardoor ik al snel in staat was een aantal coachees te helpen met hun ‘problemen’. Al met al was dit de meest waardevolle opleiding die ik tot op... Lees verder »

Olga Rietmeijer

Directeur

Nadat ik een teamtraining van Inzicht gevolgd had op mijn school, was ik enorm geïnspireerd geraakt om mezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen. Ook zag ik de voordelen om op een coachende manier leiding te geven. Ik wilde bij mijn team de bestaande vaardigheden meer stimuleren en de ontwikkeling van nieuwe kwaliteiten aanmoedigen. Aangezien Jasper en Desiree op een confronterende en zeer respectvolle manier de training hadden... Lees verder »

Winifred Wouters

Organisatie-advies en Coaching

Tijdens deze opleiding heeft het gezegde: "Wie zichzelf kent, kent iedereen" voor mij echt betekenis gekregen. De goede balans van theorie, praktijkopdrachten en het oefenen van coachgesprekken, alsmede de feedback erop, hebben mij stap voor stap dichter bij mezelf gebracht. De integere begeleiding van Jasper en Desirée, hun respectvolle en tegelijk confronterende benadering en de veilige leeromgeving die zij bieden, zijn van... Lees verder »

Edwin van der Ploeg

Adviseur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

De opleiding Professional Coach bij Inzicht heeft mij opgeleverd wat de naam al zegt: inzicht in mijzelf én in de mensen om mij heen. Door dit inzicht ben ik mij bewust van mijn eigen gedrag, het gedrag van mensen om mij heen en van het effect van mijn gedrag op anderen. Dit stelt mij in staat om te kiezen voor de wijze waarop ik mij gedraag, waardoor ik regie neem over mijn eigen leven. Bovendien stelt deze vaardigheid mij in staat om... Lees verder »

Elisabeth Fricker

Studentenpastor en personal life coach

In de opleiding tot professional coach bij Inzicht werd mij een helder kader aangereikt hoe ik mensen naar hun kern toe kan begeleiden. Wat dit betekent heb ik zelf aan den lijve ondervonden want ik ontdekte: wilde ik een ander coachen, ik dan moest beginnen bij het begeleiden van mezelf in mijn eigen ontwikkeling. Een proces dat nooit ophoudt. Sleutelwoorden daarbij zijn bewustwording van en inzicht in het eigen spel en waar het vandaan komt.... Lees verder »

Pieter Bregman

Docent Nederlands

De opleiding tot coach heb ik ervaren als een geweldige ontdekkingstocht. De confronterende aanpak resulteerde in steeds grotere bewustwording. Niet eerder heb ik in een opleiding zoveel over mijzelf geleerd. ik heb nu veel meer inzicht in mijn eigen behoeften en beschermingsmechanisme. De afgelopen 9 maanden heb ik dan ook meer geleerd dan in de 9 jaar daarvoor op het gebied van zelfsturing, communicatie en inzicht in menselijk handelen. De... Lees verder »

Eric de Haan

Psycholoog/Psychiotherapeut i.o.

In de krant "Spits" verscheen er een artikel over een wildgroei aan coaches. Wie toch coach wil worden, zal zich daarom duidelijk moeten onderscheiden van de rest. Een eerste stap is een coachopleiding te volgen bij een erkende opleidingsinstelling. Bureau Inzicht, erkend door bijvoorbeeld de Nobco (Nederlandse Orde van Beroepscoaches), voldeed voor mij aan alle eisen. In het kennismakingsgesprek met Jasper Vreugdenhil kwam al snel een... Lees verder »

Marielle van der Velden

Zorgmanager

"Een spiegel voor de ziel" is wat deze opleiding voor mij is geweest. Daar waar ik dacht vaardigheden te gaan leren hoe een goede coach te zijn werd ik in de eerste instantie een coachee die druk met haar eigen proces in de weer ging. Door deze manier van leren heb ik ervaren wat de oefeningen en gesprekken met je doen. Dit maakt dat je geen kunstje leert bij Inzicht maar gaat voor verdieping en zelfinzicht. Lees verder »

Pieter Eyck

Adviseur / Consultant

De opleiding bij Inzicht begon bij mijzelf. Door eerst mijn eigen proces te leren kennen en te erkennen was ik vervolgens in staat om processen bij anderen te herkennen en mijn eigen processen te managen. Dat heeft mij o.a. gebracht dat ik altijd een keuze heb in het gedrag dat ik neerzet en daar verantwoordelijkheid voor neem. Vanuit deze basis hebben de trainers van Inzicht mij op constructieve en intensieve wijze het vak coaching... Lees verder »

Roberto Lamsberg

General Manager

Het belangrijkste inzicht dat ik heb verkregen tijdens de opleiding, is dat ik nu beter weet waarom ik "doe wat ik doe" en "reageer zoals ik reageer". Hierdoor kan ik het beste uit mijzelf en mijn relaties halen. Voordat ik de opleiding volgde zag ik relaties vrij zakelijk waarbij ik de onderstroom in een relatie ondergeschikt vond aan wat er feitelijk speelde. Nu ik de opleiding succesvol heb afgerond, ervaar ik de... Lees verder »

Amina Bouyaouzan

Begeleider / hulpverlener Pameijer

Door het volgen van de coachopleiding bij Inzicht heb ik mijn passie weer terug gekregen. Niet alleen voor mijn werk, maar ook voor mezelf. Wat ik doe en hoe ik het doe hebben een bredere betekenis gekregen. De inhoud, de structuur en de praktijkopdrachten van de opleiding hielden mij geboeid, scherp en maakten mij nieuwsgierig naar het volgende blok. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar zou uit de grond van mijn hart echt iedereen... Lees verder »

Programma

Deel 1: De basis van de coach: coach worden
In de eerste vier opleidingsblokken gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met:

 • de essentie van coaching;
 • de grondhouding van de coach;
 • het ontwikkelen van de eigen coachstijl en reflectie hierop;
 • communicatie- en gesprekstechnieken, feedback geven en ontvangen;
 • luistervaardigheden en de kunst van het vragen stellen, de vraag achter de vraag herkennen;
 • basisvaardigheden voor zowel de intake als het voeren van een coachgesprek;
 • verschillende werkmethoden in coaching, van NLP tot voice dialogue;
 • kernkwaliteiten, allergieën en valkuilen;
 • projectie, overdracht en tegenoverdracht;
 • van stagnatie naar inspiratie: weerstand en interventies;
 • zelfmanagement.

Deel 2: De verdieping: coach zijn
In deze vijf trainingsblokken werken we naar een meer intuïtieve verdieping. Onderwerpen in dit deel zijn:

 • zelfbewustzijn, zelfreflectie en zelfsturing;
 • omgang met gevoelens, emoties en belemmerende overtuigingen;
 • intuïtie, energie en verbinding;
 • inzetten van creatieve technieken (associaties, subpersonen, metaforen);
 • verschillende werkmethoden in coaching, van provocatief en RET tot systemisch werken;
 • teamcoaching;
 • conflicthantering;
 • groepsdynamica;
 • reflecteren en evalueren (van ego naar ik);
 • na de coachopleiding...;
 • hulpmiddelen en instrumenten.

Tijdens de opleiding krijg je drie boeken uitgereikt die als verplichte literatuur dienen waarmee regelmatig wordt gewerkt. Dit zijn: 'Co-actief coachen', Laura Whitworth, Henry Kimsey-House en Phil Sandahl, 'De dynamiek van coaching' en 'De kunst van het vragen stellen' Willem Verhoeven.

Zicht op jouw ontwikkeling

Tijdens de opleiding maak je een portfolio waarmee je jouw ontwikkeling volgt. Hierin bundel je de voorbereidingsopdrachten, reflectieverslagen van de opleidingsblokken, de verslagen van de coachgesprekken en intervisiebijeenkomsten en het essay. Door te werken aan het portfolio neem je de verantwoordelijkheid om terug te blikken op jouw ontwikkeling en leer je jezelf beter kennen door middel van zelfreflectie. Met het portfolio kun je ook aan anderen laten zien over welke competenties je beschikt en welke groei je hebt doorgemaakt. Daarom is het portfolio ook onderdeel van de eindkwalificatie.

Leren gaat het beste door te doen. Daarom ga je halverwege de opleiding aan de slag met het coachen van een oefencliënt. Deze persoon heeft een echte coachvraag en heeft geen privé-relatie met jou. Je voert een intakegesprek en vier coachgesprekken en van ieder gesprek maak je een verslag. Zowel op het gesprek als het verslag vraag je feedback aan de oefencliënt en deze verwerk je in het verslag. Alle verslagen vormen een onderdeel van het portfolio. Doel van dit onderdeel is praktijkervaring opdoen met coachen en oefenen met de verschillende fasen van het coachproces.

Alle deelnemers van onze coachopleiding nemen deel aan een intervisiegroep. Bij de start van de opleiding wordt een aantal groepen samengesteld die gedurende de opleiding drie keer bij elkaar komen. In deze bijeenkomsten wordt een coachvraag van één van de deelnemers behandeld. De overige deelnemers stellen vragen en geven gerichte feedback om zo de inbrenger te ondersteunen in het ontdekken van de oplossing voor het betreffende vraagstuk. Doel hiervan is het uitwisselen van ervaringen, het verstevigen van communicatieve vaardigheden en het vergroten van coachvaardigheden. Van elke bijeenkomst wordt een gezamenlijk verslag gemaakt voor in het portfolio.

Digitale leeromgeving

Om je optimaal te begeleiden tijdens deze opleiding maken wij gebruik van een digitale leeromgeving waarmee je online toegang hebt tot alle informatie die voor deze opleiding relevant is.

Binnen deze leeromgeving:

 • ga je aan de slag met de voorbereidingsopdrachten;
 • ontvang je feedback van de docent;
 • heb je toegang tot alle informatie, werkmethodes en theorieën, welke zijn gedoceerd tijdens de opleidingsdagen;
 • vul je het e-portfolio in jouw persoonlijk dossier;
 • behoud je in één opslag zicht op jouw persoonlijke ontwikkeling en groei, afspraken en deadlines.
Jasper Vreugdenhil

Jasper Vreugdenhil

Jasper heeft als eigenaar van Inzicht zijn weg gevonden binnen het vak van coach, docent en trainer. Als inspirator, motivator en provocateur volgt hij zijn missie om mensen een...

Examen en diploma

Gedurende de opleiding worden jouw coachvaardigheden en houding als coach gevolgd en ontvang je voortdurend feedback om je te ondersteunen in jouw ontwikkeling. Aan het eind van het jaar schrijf je een essay met daarin jouw beeld van een proactieve coach als afsluitende opdracht voor het portfolio. Als examenopdracht voer je een coachgesprek.

Je ontvangt het erkende Post HBO-diploma Professional coach als:

 • je met goed gevolg het examen hebt afgelegd;
 • je het portfolio volledig hebt ingeleverd;
 • jouw essay is goedgekeurd;
 • je drie intervisiebijeenkomsten hebt bijgewoond;
 • je vijf coachgesprekken met een oefencliënt hebt gevoerd;
 • je minimaal 90% van de opleidingsdagen aanwezig bent geweest.

Indien je niet slaagt voor het examen is er de mogelijkheid om een herexamen af te leggen. In alle gevallen geldt dat je constructieve feedback ontvangt zodat je weet waar verbeterpunten dienen te worden aangebracht.

De kosten

De parttime beroepsopleiding tot Professional coach kost € 6500,-. Deze prijs is inclusief lesmateriaal, examengeld, catering, intakegesprek en eventuele studiecoaching. De opleiding is vrijgesteld van BTW en als beroepsopleiding fiscaal aftrekbaar. Gespreide betaling is mogelijk na overleg.

De coachopleiding samengevat

 • Binnen een jaar 18 opleidingsdagen, examen en diplomering.
 • Eén keer per maand twee aaneengesloten lesdagen van 9.00 tot 16.30 uur.
 • De data van de opleiding staan vermeld onder het kopje "Opleidingsdagen, data en tijdsinvestering".
 • Elke opleidingsdag is van 09.00 tot 16.30 uur en wordt geleid door minimaal twee docenten.
 • Maximaal veertien deelnemers, dus individuele aandacht gegarandeerd!
 • Jouw investering bedraagt in geld € 6500,-- en in tijd, naast de opleidingsdagen, drie tot zes uur per week.
 • Na afloop ontvang je het erkende Post HBO-diploma ‘Professional coach’ bij een voldoende eindbeoordeling.
 • De opleiding kent een gemiddeld evaluatiecijfer van 9,1.
 • De opleiding heeft het predicaat Post-HBO Registeropleiding verworven, is geaccrediteerd bij de NOBCO op practitioner niveau, heeft een Europese accreditatie (EQA/EMCC) en staat ingeschreven in het CRKBO-register.
 • Bij aansluiting bij de NOBCO ontvang je 36 Permanente Educatie punten en kun je instromen op practitioner niveau wanneer je aan alle voorwaarden van de NOBCO voldoet.
 • De opleiding is BTW vrij en als beroepsopleiding fiscaal aftrekbaar.


Typ bovenstaande code over.