menu

Niemand heeft een coach nodig echter iedereen kan er een gebruiken!

Jasper Vreugdenhil
door: Jasper Vreugdenhil
08 juni 2021 4 minuten lezen
Professionele coaching is een investering in jezelf, medewerkers, management, team en/of de organisatie. Je kunt het o.a. inzetten wanneer je tegen belemmeringen aanloopt, een verandering in gang wilt zetten, een resultaat wilt bereiken, zelfsturing wilt stimuleren en/of prestaties wilt verbeteren. Er zijn ook twijfels als het om coaching gaat en eerlijk is eerlijk: eigenlijk heeft niemand een coach écht nodig. Echter kan iedereen er wel een gebruiken. Waarom? Dat leggen we als professioneel coach- en opleidingsinstituut graag aan je uit!


Het coachproces

Coaching is een doelgericht proces om de ander het beste uit zichzelf te laten halen. Het wordt o.a. ingezet om (emotionele) belemmeringen op te lossen, zelfsturing & zelfmanagement (verder) te ontwikkelen en/of prestaties, samenwerking en leiderschap te bevorderen. Het is gericht op leren en ontwikkelen. Op oefenen, reflecteren en evalueren om vervolgens het bewustzijn te vergroten en de balans tussen denken en voelen te hervinden zodat de coachee actie kan ondernemen in de richting van zijn/haar wensen of doelen.

Hier is persoonlijk leiderschap voor nodig. Wanneer je namelijk over persoonlijk leiderschap beschikt, besef je dat je een keuze hebt in de wijze waarop je denkt, gedrag inzet en reageert op de triggers uit de omgeving en in de interactie met anderen. Je zegt ja tegen eigen gemaakte keuzes en accepteert hiervan de gevolgen. Wanneer je een andere uitkomst wenst, weet je tevens dat jij degene bent die deze uitkomst kan realiseren. Een coach kan je helpen om helder te krijgen wat eventuele belemmeringen of blokkades zijn voor jou. 

In een coachtraject worden daarnaast de individuele kwaliteiten verder ontwikkeld en weerstand op verandering zo veel mogelijk inzichtelijk gemaakt. Wat maakt dat iemand weerstand ervaart? Wanneer dit voor de persoon zelf inzichtelijk wordt, kan hij of zij vanuit dit bewustzijn verder aan de slag zonder hierin te blijven hangen en/of de eigen groei te saboteren.


Iemand zien maar niet ontzien

We horen regelmatig dat coaching elders als een niet effectief of zweverig proces is ervaren. Een professionele coach doet echter wat nodig is om de coachee naar zijn of haar doelen te begeleiden. Dat kan op momenten best confronterend zijn. Iemand zien maar niet ontzien betekent voor ons dat je wordt gezien in je behoeften, echter niet ontzien in wat je werkelijk nodig hebt. Wanneer het, in het kader van het groeiproces, nodig is om directe feedback, confronterende spiegels en doortastende begeleiding te bieden, weet een professionele coach je dit te geven zodat je verder kunt ontwikkelen.
 

Wat doet een professionele coach?

Een professionele coach creëert dus op een heldere manier bewustzijn en stimuleert persoonlijk leiderschap. Je leert begrijpen waar je ontwikkelpunten liggen en krijgt door de coaching meer inzicht in eigen gedrag, patronen, mogelijke blokkades en wat je kunt doen om de gewenste groei te realiseren. Vanuit dit zelfinzicht kan de coachee vervolgens actie ondernemen om de eigen groei verder te ontwikkelen. 

Een professionele coach support je bij deze groei en functioneert als spiegel, kijkt met je mee en laat zien wanneer je van jezelf afwijkt, groei saboteert en/of bezig bent met ‘trucjes’. Het is een vorm van maatwerk waarbij de coach de begeleiding volledig afstemt op jou, zodat jij je doelen kunt behalen. 

Daarnaast kent de coach zichzelf als geen ander en weet hierdoor te onderscheiden wat van hem of haar is en wat van de ander én heeft in een gedegen opleiding geleerd om zo objectief mogelijk te kijken naar het coachproces zonder hierbij te projecteren, helpen, adviseren en/of te sturen.  


Waarom kan iedereen een coach gebruiken?

Ieder mens heeft vraagstukken en blinde vlekken. Daarnaast leven we 95% van de dag op de automatische piloot. De uitspraak van Einstein: “Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg” laat het resultaat zien van gedrag dat plaatsvindt vanuit die 95%. Echter, wanneer je meer bewustzijn ontwikkelt over wat nu maakt dat je doet wat je doet, kun je in dit automatische gedrag veranderingen aanbrengen waardoor je meer van je potentieel kunt benutten.

Wil je aan de slag met het vergroten van je eigen potentieel of dat van de medewerkers, het management of het team binnen een organisatie, dan heb je iemand nodig om mee te sparren buiten je eigen referentiekader. Vanuit het ontwikkelen van een breder gezichtsveld en een hoger bewustzijn leer je zien wat er nodig is om te groeien, waar je veranderingen in aan kan en wilt brengen om vervolgens actie te ondernemen in de richting van het doel dat je wilt bereiken. Of dat nu persoonlijk of zakelijk is, het gaat om resultaten of beter in je vel willen zitten, uiteindelijk begint het bij zelfinzicht, bewustzijn en persoonlijk leiderschap. 


Wil je actief aan de slag met jouw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling? Dit kan uiteraard 1 op 1, daarnaast verzorgt Inzicht diverse trajecten, opleidingen en trainingen.

Over de auteur

Jasper Vreugdenhil
Jasper Vreugdenhil
Jasper is een inspirator, motivator en provocateur op het gebied van bewustzijnsontwikkeling, professioneel leiderschap en ondernemerschap. Als mede-eigenaar van Inzicht volgt hij zijn pad om mensen een effectieve focus te laten ontwikkelen op zowel persoonlijke bewustwording als persoonlijk en professioneel leiderschap.
Terug naar overzicht

Gerelateerd

Misschien ook interessant om te lezen