menu


STAP-Budget aanvragen

Het STAP-budget is een opleidingssubsidie van de overheid die ingezet kan worden om een opleiding te volgen. De subsidie is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden om meer regie te krijgen over hun loopbaan en ontwikkeling. Er kan jaarlijks aanspraak worden gemaakt op €1000,- scholingssubsidie.

Meer informatie over het STAP-budget vind je op deze pagina.
 

Vragen en persoonlijk advies

Op deze pagina lees je meer over:

  • Wat het STAP-budget is en wanneer het volgende aanvraagtijdvak plaatsvindt
  • Op welke wijze je het STAP-budget aan kunt vragen 
  • Voor welke Inzicht opleidingen je het STAP-budget kunt aanvragen
Inzicht

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget kan tot €1000,- subsidie per persoon per jaar worden aangevraagd om scholing en ontwikkeling te financieren. Het is een financiële bijdrage van de Rijksoverheid voor iedereen tussen 18 en de pensioengerechtigde leeftijd die werk zoekt of werkt.

Het is sinds 1 januari 2022 niet meer mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. De subsidieregeling STAP-budget is hiervoor in de plaats gekomen. De overheid wil met de subsidieregeling scholing en ontwikkeling mogelijk maken voor een brede doelgroep en de positie van werkend Nederland op deze wijze verbeteren.


Wie kan het STAP-budget aanvragen?
Je kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Er zijn een aantal voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt.

Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden.

Hoe kun je het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget vraag je aan via het UWV. Nadat je je hebt aangemeld voor de betreffende opleiding, waar het STAP-budget op van toepassing is, ontvang je een aanmeldingsbewijs vanuit Inzicht. Op dit bewijs staan de gegevens die je nodig hebt voor de aanvraag. Nadat je deze hebt ontvangen, kun je op het aangegeven tijdvak de aanvraag starten via het STAP-portaal. Wanneer je meer wilt weten over dit proces kun je de website van het UWV raadplegen en daarnaast kun je uiteraard contact opnemen met ons. We raden je aan om je tijdig aan te melden voor de opleiding die je wilt volgen, je aanvraag voor te bereiden en het budget op tijd aan te vragen. 

STAP-budget voor Post-HBO opleidingen, masterclasses en learningtracks 
De opleidingen en masterclasses die je kunt volgen met een STAP-budget zijn getoetst en erkend door het CPION. De Post-HBO opleidingen die in aanmerking komen voor het STAP-budget zijn: Professional Coach, Coachend Leidinggevende, Teamcoach, Executive Coach, Life CoachGezinscoach.

De masterclasses en learningtracks die in aanmerking komen voor het STAP-budget zijn: Systemisch Coachen, Coachen op Kern-emoties, Traumacoaching, Teamcoaching, Executive Business Coaching, Intuïtief Coachen, Kindercoaching en de Learningtrack Effectief & Bewust Leiderschap.


Meer weten? We helpen je graag.

  • Maak gebruik van het STAP-budget voor de erkende opleidingen van Inzicht
  • Kijk voor meer informatie over het STAP-budget op de website van het UWV
  • Wil je meer weten over de mogelijkheden betreffende deze subsidieregeling, neem dan contact met ons op via info@inzicht.nl.
Inzicht