menu
Inzicht

Teamtraining Emotionaliteit versus Professionaliteit


Binnen de groepsdynamiek van een team of organisatie spelen diverse systemische wetmatigheden een belangrijke rol. Deze wetmatigheden zijn altijd aanwezig echter op de achtergrond en vaak onzichtbaar. Juist omdat deze onderstroom vaak niet zichtbaar is, lopen veel organisaties en teams tegen verstoringen aan die de communicatie, samenwerking of de groei van een team en/of de organisatie belemmeren. Dit kan zich uiten in onder andere ruis, emotioneel in plaats van professioneel reageren, aannames, praten óver in plaats van mét collega's en verstoringen in de samenwerking.

De tweedaagse teamtraining Emotionaliteit versus Professionaliteit is ontwikkeld om een team of organisatie inzicht te geven in het verschil tussen emotioneel en professioneel reageren, het effect hiervan op zowel de deelnemers zelf als op de samenwerking, onderliggende drijfveren en de wijze waarop een professionele grondhouding optimaal ingezet kan worden. Tijdens deze teamtraining worden systemische wetmatigheden zichtbaar gemaakt, leren de deelnemers de onderstroom herkennen, worden zij zich bewust van de mogelijke oorzaken en begeleid in de wijze waarop hier effectief mee om kan worden gegaan. 

Deelnemers krijgen inzicht in de verschillende (belemmerende) patronen binnen een team en leren effectiever om te gaan met het ervaren van weerstand in henzelf en/of naar anderen. Onderwerpen als omgaan met de groepsdynamiek, interventies plegen op storingen, emotionaliteit scheiden van professionaliteit en pro-actiever keuzes maken, maken onderdeel uit van het programma. Daarnaast staan zelfreflectie (op welke wijze reageer ik), zelfsturing (wat is mijn verantwoordelijkheid) en zelfmanagement (reageer ik emotioneel of professioneel) op de agenda.

Door het creëren van een hogere mate van bewustzijn ontstaat de wens om vanuit zichzelf (intrinsiek) en actief verder te ontwikkelen waardoor de mate van persoonlijk en professioneel eigenaarschap groeit. Daarnaast krijgen deelnemers concrete en effectieve handvatten mee zodat zij het geleerde direct kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk. Deze combinatie heeft een positief effect op de mate van effectiviteit, proactiviteit en professionaliteit in de samenwerking binnen zowel een team als in de organisatie.

 

De training

Programma


Willen jullie als team of organisatie aan de slag met:

 • De ontwikkeling van een professionele grondhouding
 • Blauwdruk in houding en gedrag en self fulfilling prophecy
 • De drie wetmatigheden binnen werkrelaties en mogelijke verstoringen 
 • Groepsdynamica op de werkvloer
 • Weerstand: van stagnatie naar inspiratie
 • Zelfreflectie, zelfsturing, zelfmanagement
   

Met als effect een team en/of organisatie waarin medewerkers:

 • Emotionaliteit beter weten te scheiden van professionaliteit
 • Houding en gedrag van zowel zichzelf als de ander beter kunnen begrijpen
 • Actiever en meer betrokken luisteren naar elkaar
 • Effectiever en open communiceren in de samenwerking
 • Meer proactieve keuzes maken vanuit hun cirkel van invloed
 • Verstoringen gemakkelijker en op een professionele wijze bespreekbaar maken
 • Een hogere mate van effectiviteit, proactiviteit, professionaliteit én plezier in de onderlinge samenwerking ervaren


Dan is deze tweedaagse teamtraining iets voor jullie!
Deelnemers maken na afloop van de training Professionaliteit versus Emotionaliteit omstandigheden minder persoonlijk doordat ze onduidelijkheden en eventuele verstoringen eerder bespreekbaar maken. Zij maken effectiever contact met collega's en klanten binnen commerciële organisaties, ouders en kinderen binnen het onderwijs, cliënten en patiënten vanuit de zorg en/of burgers vanuit een ambtelijke omgeving. 

Zij zijn beter in staat om met een meer effectieve, proactieve en professionele houding samen te werken en nemen meer verantwoordelijkheid voor het eigen actie- en reactiepatroon. Daarnaast groeit het besef dat er altijd een keuze is met betrekking tot de wijze waarop zij houding en gedrag inzetten en werken zij meer vanuit hun cirkel van invloed. 

Deze training wordt regelmatig ingezet ter ondersteuning van (cultuur)verandertrajecten en naar aanleiding van ontwikkeltrajecten binnen organisaties (o.a. professionalisering, van start-up naar scale-up, fusie, transitie). Daarnaast wordt de training vaak gecombineerd met de Teamtraining Feedback & Communicatie en kan deze worden aangevuld met specifieke thema's relevant voor de organisatie.

 

Inzicht

Werkwijze


Voelbare, zichtbare en duurzame ontwikkeling 
Onze werkwijze creëert bewust persoonlijke groei en bevordert een effectieve mate van samenwerking, communicatie, persoonlijk en professioneel leiderschap binnen een team en/of organisatie. Naast het aanleren van effectieve communicatietechnieken, (persoonlijk)leiderschapsvaardigheden en praktische tools zijn wij gericht op het vergroten van intrinsieke ontwikkeling op de drie essentiële niveaus van leren: IQ (cognitief), EQ (emotioneel) en BQ (bewustzijnsniveau). Deze vorm van begeleiding is bijzonder effectief, geeft direct inzichten in de dynamiek, de huidige verstoringen, uitdagingen en de groeimogelijkheden van zowel het collectief als de personen binnen het team en/of de organisatie.
 

Intakegesprek en advies op maat
De teamtraining start met een oriënterend gesprek met één van onze senior of executive coaches. Tijdens dit gesprek wordt er, naast kennismaken met elkaar en het bespreken van onze werkwijze, dieper ingegaan op het betreffende niveau van het team en/of de organisatie en de ontwikkelwensen.

Daarnaast ontvang je een advies over hoe een vervolg eruit kan gaan zien en een offerte op maat. Graag geven we je specifieke informatie. Neem hiervoor contact met ons op via het onderstaande formulier of bel 071 889 17 35.

 

Ervaren

Senior en executive begeleiding


Senior en executive professionals 
Alle Inzicht trainers zijn werkzaam op senior of executive niveau en hebben jarenlange ervaring in het werkveld, een breed scala aan coachtechnieken en vakinhoudelijke competenties en de nodige levenservaring. Daarnaast zijn onze coaches aangesloten bij en geaccrediteerd door onder andere de NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches) en het EMCC (European Mentoring & Coaching Council) en werken wij volgens de Internationale Ethische Code

Een Inzicht trainer ondersteunt, prikkelt, confronteert, relativeert en ordent waar nodig op een authentieke en respectvolle manier. Daarnaast is werken aan persoonlijk en professioneel leiderschap binnen een team en/of organisatie ook gewoon leuk om te doen, daarom vinden wij humor en ontspanning in de training minstens zo belangrijk als het bereiken van doelen en de mate van diepgang. Op onze teampagina kun je alvast kennis maken met het team van Inzicht. 

 

Locatie

Incompany of bij Inzicht


Een teamtraining kan zowel incompany als op een van onze locaties in Rotterdam of Noordwijk aan Zee plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de wensen en ontwikkelbehoefte(n) van het team en/of de organisatie, deze zullen worden besproken tijdens een oriënterend gesprek.

 

Zakelijke

Ervaringen

 

Meer weten?

Contact


Neem contact op voor meer informatie over de teamtraining Emotionaliteit versus Professionaliteit. Je kunt je gegevens achterlaten via onderstaand formulier waarna één van onze coaches contact met je zal opnemen. Je kunt ons ook bereiken via 071 889 17 35 of info@inzicht.nl.

Interessant voor jouw organisatie?

Je kunt contact met ons opnemen door het formulier in te vullen en te verzenden. Binnen drie werkdagen zullen wij contact met je opnemen.

Jouw gegevens

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.
Persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacy declaration voor meer informatie.