Learning track Effectief en Bewust Leiderschap

Jasper Vreugdenhil

Roderick Timmermans

In het kort

 
 • Een praktische learning track gericht op zowel persoonlijk als professioneel leiderschap
 • Voor beginnend en ervaren leidinggevenden op MBO+/HBO niveau
 • Binnen 1 jaar, 7 opleidingsblokken, intervisie en coaching
 • Gemiddeld evaluatie cijfer van 9,0
 • Meest ontvangen feedback: de belofte 'effectief en bewust' wordt volledig waargemaakt!


Begrijpen voordat je begrepen wilt worden

Authenticiteit, professionaliteit kunnen scheiden van emotionaliteit, resultaatgericht kunnen (bij)sturen en beïnvloeden van de context bepalen jouw invloed binnen de organisatie. De learning track ‘Effectief en bewust leiderschap’ is ontwikkeld voor leidinggevenden, ondernemers, projectleiders en programmamanagers die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van leiderschap. Het effectief beïnvloeden van medewerkers naar een hogere mate van taakvolwassenheid, een professionele grondhouding en de kunst van communicatie zijn hierbij essentiële elementen.

In de praktijk blijkt dat veel leidinggevenden zijn doorgegroeid en geen of weinig scholing hebben genoten in het effectief begeleiden van mensen, het beïnvloeden van groepsprocessen en de (integrale) samenwerking. Daarnaast zijn veel leidinggevenden met name praktisch ingesteld en werken zij vaak méé in plaats van áán een afdeling of organisatie. Het programma van deze track is enerzijds gericht op het ontwikkelen van persoonlijke bewustwording en leiderschap en anderzijds op het (door)ontwikkelen van leiderschapscompetenties op de werkvloer. De groei van een leidinggevende bepaalt immers mede de groei van een team en dus ook de groei van een organisatie!

Deze learning track kent een voortdurende afwisseling van theorie en praktijk, is intensief en toch prima te combineren met een baan. Binnen 1 jaar tijd heb je 14 lesdagen, neem je 2 keer deel aan begeleide intervisiebijeenkomsten en heb je 2 individuele coachsessies gericht op jouw ontwikkeling en leerpunten. Je gaat aan de slag met het geleerde, brengt actuele casuïstiek in en creëert grotendeels je eigen groei door te werken aan zelfbewustzijn en –reflectie. 

Afhankelijk van jouw wensen en leerdoelen mag je aan het einde van de learning track verwachten dat je:

 • een eigen visie op leiderschap ontwikkelt;
 • in staat bent om bewust leiding te geven aan jezelf en anderen;
 • zelfreflectie standaard op jouw agenda hebt staan;
 • (beter) in staat bent tot zelfsturing en zelfmanagement in complexe situaties;
 • bewust bent van eigen gedrag en communicatie in de interactie met anderen;
 • beter gebruik maakt van kernkwaliteiten waardoor leidinggeven je natuurlijker afgaat;
 • professionaliteit kunt scheiden van emotionaliteit in eigen en andermans handelen;
 • werkt binnen jouw cirkel van invloed;
 • beter in staat bent mensen te motiveren en te inspireren naar een hogere mate van taakvolwassenheid;
 • helder en effectief communiceert;
 • conflicten niet onderhuids laat sluimeren en deze proactief en soepel op pakt;
 • meer zichtbaar bent voor anderen;
 • leiderschap inzet gericht op vertrouwen en eigenaarschap;
 • draagvlak creëert voor zelfsturing binnen de organisatie of jouw team;
 • meer (integrale) samenwerking en saamhorigheid bevordert binnen het team en de organisatie. 

Je kunt deelnemen aan deze learning track als je functioneert op minimaal MBO+/HBO-niveau, waarbij werk- en levenservaring net zo belangrijk zijn als een diploma. Om optimaal te kunnen leren en het beste uit jouw ontwikkeling te halen, wordt tussen de inschrijving en de eerste opleidingsdag met iedere deelnemer een intakegesprek gevoerd. In dit gesprek worden leerwensen en –behoeften geïnventariseerd en verwachtingen op elkaar afgestemd. Zo realiseren we met elkaar een optimale samenwerking en interactie. 

Opleidingsdagen, data en tijdsinvestering

De learning track ‘Effectief en bewust leiderschap’ kent een duur van 1 jaar, bestaande uit 7 lesblokken van 2 dagen, 2 begeleide intervisie sessies en 2 individuele coachgesprekken om individuele leerpunten te begeleiden. Voor een maximaal leereffect kent elke opleidingsgroep minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers.

De opleidingsdagen zijn één keer per 6 weken en vinden plaats op onze opleidingslocatie in Rotterdam. We starten steeds om 9.00 uur en eindigen rond 16.30 uur. Alle trainingsdagen worden geleid door Jasper Vreugdenhil, executive coach en senior opleider op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

Reken op een investering van drie tot zes uur per week voor de voorbereidingsopdrachten, het lezen van verplichte literatuur en het deelnemen aan intervisiebijeenkomsten.

De data van de learning track Effectief en Bewust Leiderschap 2019 zijn:
9 en 10 april, 7 en 8 mei, 11 en 12 juni, 9 en 10 juli, 10 en 11 september, 15 en 16 oktober, 12 en 13 november 2019

Anko Omlo

Sales- en accountmanagement

Via mijn werkgever WEBR heb ik de kans gekregen om deel te nemen aan de Learning Track Effectief en Bewust Leiderschap. De twee bestuurders van WEBR hadden al hele goede ervaringen met Inzicht, en zij vonden dat deze learning track zinvol zou kunnen zijn voor mij. Nu ik achteraf terugkijk op de learning track, ben ik hen heel dankbaar dat ze mij in contact hebben gebracht met Inzicht. Ik heb in de learning track ontzettend veel over mijzelf... Lees verder »

Danitsja van der Hoeven

Sales manager

De learning track Effectief en Bewust Leiderschap heeft ervoor gezorgd dat ik als leidinggevende niet meer continu op die doordenderende trein zit, maar dat ik af en toe uit stap om stil te staan bij het moment en bewust te zijn en te voelen van hoe het nu echt gaat. Door uit te zoeken welke emoties ik ervaar en welke behoeftes ik heb, kan ik ervoor kiezen om ander gedrag in te zetten. Dit maakt mij een betere leider. Want als ik... Lees verder »

Evelyn Hille

Account Director

Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak heeft de training Effectief en Bewust Leiderschap veel impact op me gehad. Het is mooi om met een groep op een gezamenlijke ontdekkingsreis te gaan en mét hen inzicht te krijgen in jezelf en in het gedrag dat je inzet. Vaak confronterend, altijd inspirerend. Als ik terugkijk heeft er een enorme verandering plaatsgevonden waar ik dankbaar voor ben. Zo heb ik mijn Cirkel van Invloed kunnen duiden en... Lees verder »

Peter Buyens

Operationeel Manager

Ik heb de learning track Effectief en Bewust Leiderschap bij Inzicht ervaren als de geleidelijke vervanging van een loodzware bagage door een lichtgewicht rugzakje, vervaardigd uit storm proof zelfkennismateriaal, gevuld met een smartglass voor een helder (in)zicht bij alle weersomstandigheden en diverse tools geschikt om meerdere situaties energiek het hoofd te bieden. Kortom: een interactieve uitrusting voor elke leidinggevende die... Lees verder »

Christel Cuypers

Office & Logistics Manager

Wat voor mij begon als een sceptische sprong in het duister met de nodige innerlijke onrust, eindigde voor mij in een verhelderend zelfbeeld. Gek dat jullie ons in een oogwenk beter doorhebben dan wij zelf! Ondertussen zijn wij bij Frigologix met een cultuur begeleidingstraject van de medewerkers gestart en ook hier komen enkel positieve reacties uit. Ik ben nog steeds groeiend in het begrijpen van mijn eigen gedrag en dat voelt goed.... Lees verder »

Mathijs Oomen

Operationeel Manager

De learning track Effectief en Bewust Leiderschap is een aanrader voor iedere leidinggevende die zichzelf wil ontwikkelen. De Learning track is confronterend en geeft echt inzicht. Ik heb de juiste handvatten gekregen om effectiever te zijn als leidinggevende, zowel in gedrag als in communicatie. Ik durf te zeggen: dankzij inzicht heb ik mij in korte tijd enorm kunnen ontwikkelen als leidinggevende en als ik terugkijk op het afgelopen jaar... Lees verder »

Linda Verbunt

HR Advisor & Business Partner

Het afgelopen jaar heb ik de learning track ‘Effectief en bewust leiderschap’ gevolgd bij Inzicht. Het fijne van trainen in een groep is dat je continu geconfronteerd wordt met gedrag. Onder professionele begeleiding van Jasper word je bewust gemaakt van je eigen gedrag en de invloed hiervan op anderen. Door de (positief) confronterende aanpak word je uitgedaagd om naar jezelf te kijken en tot de kern te komen. Je leert geen... Lees verder »

Fred van Liere

Sales Manager

“Waardevolle investering” In april 2016 ben ik gestart met de learningtrack EBL bij Inzicht. De opleidingen die ik tot nu toe heb gevolgd, de ervaringen en mijn gedrag hebben mij tot nu toe een heel eind gebracht, maar voor de “next step” is de learningtrack EBL een zeer waardevolle investering geweest. Inzicht in persoonlijke processen zijn opgestart die, naar ik verwacht, niet meer stoppen. Voor mij is nu de kern:... Lees verder »

Michael Colijn

Sales & Marketing

De Learning Track Effectief en Bewust Leiderschap wil ik aan iedereen aanbevelen. Nadat mijn werkgever een track gevolgd had bij Inzicht kreeg ik ook deze mogelijkheid. De learning track heeft mij ontzettend veel inzicht in mijn eigen (onbewuste) gedrag gegeven. Tevens heeft het mij geleerd in verbinding te komen en te blijven met mijn eigen gevoel en van daaruit met mijn omgeving.  Deze leiderschapstraining is goed opgebouwd met... Lees verder »

Sander Kleiweg

Co Owner Optiek Nouveau B.V.

De Learning Track EBL heeft mijn kijk op mijzelf als mens en als ondernemer, en daarmee mijn kijk op de wereld om mij heen positief verandert. De winst voor mij is dat ik heb geleerd te kijken naar waarom ik bepaalde keuzes maak en waarom ik bepaald gedrag inzet binnen diverse contexten. Ik heb mogen leren vertragen en beter leren luisteren. Vaak maakte ik keuzes of nam ik beslissingen omdat het in mijn... Lees verder »

Matthijs Hut

Sales & Marketing manager | CCO

Mijn eerste kennismaking met Inzicht, gedurende de learning track Effectief en Bewust Leiderschap, vond ik intens en confronterend. Nietsontziende vragen, opmerkingen en waarnemingen volgende elkaar in rap tempo op. Al vrij snel kreeg ik het gevoel dat ik, middels deze learning track, in staat bleek te zijn om met aandacht én vanuit verbinding naar anderen en mijzelf te kijken. Met als bijkomend positief effect een interessant en... Lees verder »

Tom Bakker

Supply Chain Manager

Leren begint met verwarring en die verwarring ontstaat zeker, van hieruit heb ik mezelf beter leren kennen en zodoende ook mijn team. De afwisseling tussen theorie en het in de praktijk toepassen maakt het voor mij meer dan een cursus over alleen leidinggeven. De theorie, handvatten en toepassingen hebben bij mij in minder dan een jaar een enorme groei ingezet waarbij het eind wat mij betreft nog niet in zicht is.   De learning... Lees verder »

Michiel Radder

Directeur Sales en Marketing

Leiderschap en leiding geven begint bij de leider zelf.  Tijdens de learning track Effectief en Bewust Leiderschap heb ik allereerst meer inzicht gekregen en ben ik meer bewust geworden van mijn eigen gedrag en handelen. Door de tijd tussen de lesdagen heb je ruim de tijd om de theorie ook om te zetten in praktijk met je werknemers. De wisselwerking met coach als andere cursisten is uitdagend, soms spannend en confronterend... Lees verder »

Alex van der Burgh

Safety Assessor

Ik heb EBL samen met een collega gevolgd. Dankzij EBL ben ik in dit half jaar enorm gegroeid, zowel op zakelijk vlak als op persoonlijk gebied.  Jasper, Roderick en Yvon draaien nergens omheen, ze zeggen precies waar het op staat. Hierdoor kwam ik voor mijn gevoel altijd terecht bij mijn echte knelpunten en dus groeimomenten. Deze no-nonsense aanpak zorgde ervoor dat het altijd mijn keuze was om te groeien; ze wijzen alleen in de goeie... Lees verder »

Programma

Deel 1: Zelfbewustzijn en leiderschap
In de eerste 5 dagen gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met:

 • Herkennen van het eigen systeem door middel van de INZICHT methodiek;
 • Grondhouding en Ik-kracht;
 • De “urgentie” van leidinggeven in de praktijk;
 • Zelfbewustzijn, zelfreflectie en zelfsturing;
 • Emotionaliteit versus professionaliteit;
 • Authentiek leiderschap;
 • Effectieve gesprekstechnieken in de praktijk;
 • Diverse leiderschapsstijlen;
 • Rollen, patronen en conditioneringen;
 • Kernkwaliteiten, valkuilen en allergieën.

Deel 2: Van stagnatie naar inspiratie
In de volgende 5 dagen gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met:

 • Draagvlak creëeren door gerichte en effectieve communicatie (informeren, onderhandelen, delegeren, inspireren en consulteren);
 • Onproductieve cognities en patronen;
 • Projectie en overdracht;
 • Geweldloze communicatie en conflicthantering;
 • Internationale modellen (Situationeel leidinggeven, Roos van Leary, Belbin);
 • Weerstand en interventies;
 • Creëren van taakvolwassenheid en zelfsturing;
 • Psychologische gedragsmodellen;
 • Gespreksvormen (start-, voortgang- functionerings-, beoordelings- en ‘slecht nieuws’ gesprekken).

Deel 3: Leidinggeven met visie en impact
In de laatste 4 dagen gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met:

 • Leiderschap: nauwkeurigheid en moed;
 • Coachend leiderschap;
 • Verandermanagement;
 • Groepsdynamica;
 • Beïnvloeding van proces- en groepsdynamica;
 • Teamcoaching en teambuilding;
 • Competentiemanagement;
 • Intuïtie en verbinding;
 • Reflecteren en evalueren (van ego naar ik);
 • Afronding en terugvalplan. 

Zicht op jouw ontwikkeling

Tijdens deze learning track maak je voorbereidingsopdrachten, reflectieverslagen van de lesdagen en reflecteer je op beide intervisie bijeenkomsten en de individuele coachgesprekken. Tevens schrijf je een eindverslag ter afronding van de learning track. Hierdoor neem je de verantwoordelijkheid om terug te blikken op jouw ontwikkeling en leer je jezelf beter kennen door middel van zelfreflectie.

Begeleide intervisie

Alle deelnemers van deze learning track nemen deel aan een intervisiegroep. Bij de start wordt een aantal groepen samengesteld die gedurende de learning track twee keer bij elkaar komen. In deze bijeenkomsten wordt een coachvraag van één van de deelnemers behandeld. De overige deelnemers stellen vragen en geven gerichte feedback om zo de inbrenger te ondersteunen in het ontdekken van de oplossing voor het betreffende vraagstuk. Doel hiervan is het uitwisselen van ervaringen, het verstevigen van communicatieve vaardigheden en het vergroten van leiderschapscapaciteiten. Van elke bijeenkomst wordt een individueel reflectieverslag gemaakt.

Coaching

Tijdens de individuele coachsessies ga je aan de slag met een zelf ingebrachte coachvraag. Je krijgt in deze gesprekken gerichte en concrete handvatten op maat zodat je zelfbewust zelfsturing in kunt zetten binnen het thema van deze learning track. Deze vorm van coaching heeft bewezen een grote praktische toegevoegde waarde te hebben op het leerproces.

Gedurende de learning track worden jouw vaardigheden en jouw houding als professional gevolgd en krijg je voortdurend feedback om je te ondersteunen in jouw ontwikkeling.

Digitale leeromgeving

Om je optimaal te begeleiden tijdens de learning track maken wij gebruik van een digitale leeromgeving waarmee je online toegang hebt tot alle informatie die voor deze track relevant is.

Binnen deze leeromgeving:

 • ga je aan de slag met de voorbereidingsopdrachten;
 • ontvang je feedback van de docent;
 • heb je toegang tot alle informatie, werkmethodes en theorieën, welke zijn gedoceerd tijdens de trainingsdagen;
 • vul je het e-portfolio in jouw persoonlijk dossier;
 • behoud je in één opslag zicht op jouw persoonlijke ontwikkeling en groei, afspraken en deadlines.

De kosten

De learning track kost € 4.950,- en is als opleiding vrijgesteld van BTW. Deze prijs is inclusief studiemateriaal, locatie, intakegesprek en catering. Gespreide betaling is mogelijk na overleg.

Roderick Timmermans

Roderick Timmermans

Roderick heeft jaren geleden de keuze gemaakt om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van bewustwording in organisaties. Hij heeft een financieel bedrijfskundige achtergrond en...

Deze learning track samengevat

 • Een learning track op maat gemaakt voor leidinggevenden, ondernemers, projectleiders en programmamanagers op MBO+/HBO niveau gericht op persoonlijk en professioneel leiderschap.
 • Binnen 1 jaar 14 opleidingsdagen, 2 begeleide intervisiesessies en 2 individuele coachsessies.
 • De data van de learning track staan vermeld onder het kopje "Opleidingsdagen, data en tijdsinvestering".
 • Een keer per 6 weken 2 opleidingsdagen van 09.00 uur tot 16.30 uur.
 • Alle lesdagen vinden plaats in ons opleidingsinstituut in Rotterdam. Onze locatie is goed bereikbaar met zowel eigen als openbaar vervoer en heeft een eigen parkeerterrein.
 • Elke opleidingsdag wordt geleid door een executive coach / senior opleider op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.
 • Maximaal 14 deelnemers, dus individuele aandacht gegarandeerd.
 • Jouw investering bedraagt in geld € 4.950,- en in tijd, naast de trainingsdagen, drie tot zes uur per week.
 • Na afloop ontvang je een certificaat bij een voldoende beoordeling.


Typ bovenstaande code over.