Post-HBO Registeropleiding tot Professional coach

Jasper Vreugdenhil

Desirée Vreugdenhil

Alex Schulp

Wendy Westerveld

Jaap de Knegt

Dieter Twenhoven

Yvon Harreman

In het kort

 
 • Al 33 leergangen met een gemiddelde van 9,1 gewaardeerd
 • Getoetst en erkend: SPHBO, NOBCO, EMCC en CRKBO
 • Als één van de eerste opleidingen in Nederland met een European Quality Award geaccrediteerd
 • Meest ontvangen feedback: life changing!
 • 36 Permanente Educatie punten bij de NOBCO


‘Wie zichzelf kent, kent iedereen’

Wil jij:

 • als professioneel coach werken;
 • als manager coachend (leren) leidinggeven;
 • als trainer of docent een meer coachende stijl ontwikkelen;
 • als projectmanager op een coachende wijze projecten leiden vanuit effectieve communicatie;
 • als personeels- of loopbaanadviseur cliënten meer coachend begeleiden;
 • groeien in je huidige functie of doorgroeien naar een leidinggevende functie?
 • werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en anderen beter gaan begeleiden?

Dan is onze coachopleiding iets voor jou!
De opleiding kent inmiddels zijn 33ste leergang en is getoetst en erkend door de SPHBO (Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs), de NOBCO (Nederlandse Orde voor Beroepscoaches), het EMCC (European Mentoring & Coaching Council) en het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Ook is de opleiding als één van de eerste opleidingen in Nederland met een European Quality Award geaccrediteerd. Bij aansluiting bij de NOBCO ontvang je 36 Permanente Educatie punten en kun je instromen op practitioner niveau wanneer je aan alle voorwaarden van de NOBCO voldoet. Een absolute meerwaarde voor jouw start als Professional coach.

Daarnaast kent de opleiding een gemiddeld evaluatie cijfer van 9,1 en de laatste leergang is door de cursisten gewaardeerd met een gemiddeld cijfer van 9,0. Kwaliteit boven kwantiteit. Kijk voor persoonlijke ervaringen eens bij ‘referenties’. Onze erkende Post-HBO Registeropleiding start twee keer per jaar in Rotterdam, in de maanden september en februari en een keer per jaar in Arnhem, in de maand april. Centraal in de opleiding sta jij zelf. Zo ga je aan de slag met het geleerde, breng je zelf voorbeelden en ervaringen in, creëer je grotendeels je eigen groei door te werken aan zelfbewustzijn en -reflectie, neem je verantwoordelijkheid voor eigen gedrag en denkbeelden en zorg je voor jouw succes. Onder andere de intake, de voorbereidingsopdrachten, het essay, intervisieverslagen en je portfolio zijn hiervoor toetsingsinstrumenten.

De opleiding kent een voortdurende afwisseling van theorie en praktijk, is intensief en toch prima te combineren met een baan. In negen maanden heb je twee dagen per maand les, neem je drie keer deel aan een intervisiebijeenkomst en voer je, naast de oefengesprekken in de opleiding, zelfstandig meerdere coachgesprekken.

Afhankelijk van jouw wensen en leerdoelen mag je aan het einde van de opleiding verwachten:

 • dat je professioneel en zelfstandig kunt functioneren als coach;
 • dat je coachend leiding geeft, adviseert, projecten leidt of doceert;
 • dat je als interne coach binnen een bedrijf of organisatie aan de slag kunt;
 • dat jouw gezichtsveld verbreed is waardoor je effectiever kunt functioneren;
 • dat zelfreflectie standaard op jouw agenda staat waardoor je zowel persoonlijk als professioneel meer bewuste keuzes maakt.

Je kunt deelnemen aan de coachopleiding als je functioneert op HBO-niveau, waarbij werk- en levenservaring net zo belangrijk zijn als een diploma. Om optimaal te kunnen leren en het beste uit jouw ontwikkeling te halen, wordt er tussen de inschrijving en de eerste opleidingsdag een intakegesprek gevoerd. In dit gesprek worden leerwensen en -behoeften geïnventariseerd en verwachtingen op elkaar afgestemd. Zo realiseren we met elkaar een optimale samenwerking en interactie.

Opleidingsdagen, data en tijdsinvestering

De opleidingsdagen zijn één keer per maand op vrijdag en zaterdag in Rotterdam of op woensdag, donderdag en/of vrijdag in Noordwijk en Arnhem. We starten alle opleidingsdagen om 9.00 uur en eindigen rond 16.30 uur. Alle opleidingsdagen worden geleid door twee docenten. Uiteraard zorgen wij ook voor de innerlijke mens: koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. Reken op een investering van drie tot zes uur per week voor de voorbereidingsopdrachten, het lezen van verplichte literatuur, het deelnemen aan intervisie bijeenkomsten en het voeren en verslaan van de coachgesprekken. Gezien de opbouw in onze opleiding is het niet mogelijk om vrijstelling te krijgen.

Data opleiding februari 2020 in Rotterdam:
14 en 15 februari, 13 en 14 maart, 17 en 18 april, 22 en 23 mei, 12 en 13 juni, 3 en 4 juli, 4 en 5 september,  2 en 3 oktober, 13 en 14 november 2020.
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 11 december 2020.

Data opleiding april 2020/2021 in Arnhem:
9 en 10 april, 13 en 14 mei, 10 en 11 juni, 9 en 10 juli, 2 en 3 september, 30 september en 1 oktober, 29 en 30 oktober, 26 en 27 november 2020, 7 en 8 januari 2021.
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 5 februari 2021.

Data opleiding april 2020/2021 in Noordwijk:
9 en 10 april, 13 en 14 mei, 4 en 5 juni, 1 en 2 juli, 2 en 3 september, 30 september en 1 oktober, 29 en 30 oktober, 3 en 4 december 2020, 14 en 15 januari 2021.
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 12 februari 2021.

Data opleiding september 2020/2021 in Rotterdam:
18 en 19 september, 9 en 10 oktober, 6 en 7 november, 11 en 12 december 2020, 22 en 23 januari, 12 en 13 februari, 12 en 13 maart, 9 en 10 april, 28 en 29 mei 2021.
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 18 juni 2021.

Data opleiding februari 2021 in Rotterdam:
19 en 20 februari, 19 en 20 maart, 16 en 17 april, 21 en 22 mei, 18 en 19 juni, 9 en 10 juli, 3 en 4 september, 1 en 2 oktober, 12 en 13 november 2021.
De diplomering vindt plaats op vrijdagmiddag 3 december 2021.

Hanneke Piek

Senior cliëntbegegeleider

Ik heb ervaren hoe jullie steeds opnieuw op eigen wijze vormgeven aan dat waar het werkelijk om gaat. Voor de manier waarop jullie dit overbrengen, de aandacht en zorgvuldigheid en de eerlijkheid heb ik veel respect. Steeds weer merken dat niets zomaar gebeurt, dat wat jullie laten zien en tussen de regels door meegeven is vaak vele malen waardevoller dan de lesstof op zich. Of eigenlijk is het meer zo dat juist daarmee de lesstof op de juiste... Lees verder »

Roland Bron

Hoofd afdeling Voorbereiding op Rampen en Crises

De opleiding tot Professional coach die ik heb gevolgd is uitdagend, inspirerend, confronterend maar vooral ook leuk en leerzaam geweest. Zonder vooraf precies te weten wat ik ging doen heb ik met deze opleiding het grootste geschenk ontvangen dat ik had kunnen krijgen. Allereerst door een dieper inzicht in mijzelf, mijn drijfveren, mijn angsten en mijn onbewuste systeem. Stap voor stap leren zien en durven loslaten en daartoe uitgedaagd worden... Lees verder »

Lisette Slingerland

Eigenaar Pinpoint Coaching en Total Autisme Support

Om mij te kwalificeren als professional coach begon ik aan de Post HBO Registeropleiding Professional coach bij Inzicht. De wijze waarop de docenten de lesstof behandelen is zeer effectief mede door hun visie op leren. Met name de interactie tussen het de ander gunnen om te leren door te benoemen en het werken aan mijn eigen leerdoelen door zelfreflectie is voor mij persoonlijk een belangrijk onderdeel van de opleiding... Lees verder »

Arzu Demireger

HR-adviseur

Voor mij is de coachopleiding bij Inzicht ontzettend waardevol geweest en het heeft mij als mens op persoonlijk vlak een groot stuk verder gebracht. Ik kan zeggen dat ik heb geleerd helder en duidelijk te communiceren op een waarde-oordeel vrije manier, wat maakt dat de boodschap veel beter ontvangen wordt en aanzet tot positieve acties. Ik ben veel scherper geworden in het luisteren en ben beter in staat om de boodschap achter de boodschap te... Lees verder »

Twan Zoetmulder

Organisatie adviseur

De coachopleiding is gebaseerd op het principe wie zichzelf kent, kent iedereen. Waar dit me vooraf aan de opleiding logisch in de oren klonk, heb ik het tijdens de opleiding mogen ervaren. Tijdens de oefengesprekken en reflectiemomenten gedurende de opleiding heb ik ervaren op welke manier mijn emoties en gedachten mij belemmeren in het zien van de ander. Hoe meer ik me hiervan bewust werd, hoe minder ik met mijzelf bezig was en hoe beter... Lees verder »

Judith Sloesarwij-Rojan

Praktijkopleider LUMC

Ik ben begonnen aan de opleiding bij Inzicht om praktische tools/kennis op te doen om het coachen op mijn werk meer te gaan uitbreiden. Mijn eigen oordeel te leren uitstellen en te onderzoeken wat maakt wat ik doe en wat ik ermee wil. Deze goals heb ik kunnen bereiken door de begeleiding van de trainers en mijn studiegenoten. Mijn ontdekkingen gaan nog een laag verder. Ik heb mijzelf anders leren kennen door de opleiding. Alle belemmerende... Lees verder »

Marielle van der Velden

Zorgmanager

"Een spiegel voor de ziel" is wat deze opleiding voor mij is geweest. Daar waar ik dacht vaardigheden te gaan leren hoe een goede coach te zijn werd ik in de eerste instantie een coachee die druk met haar eigen proces in de weer ging. Door deze manier van leren heb ik ervaren wat de oefeningen en gesprekken met je doen. Dit maakt dat je geen kunstje leert bij Inzicht maar gaat voor verdieping en zelfinzicht. Lees verder »

Pieter Eyck

Adviseur / Consultant

De opleiding bij Inzicht begon bij mijzelf. Door eerst mijn eigen proces te leren kennen en te erkennen was ik vervolgens in staat om processen bij anderen te herkennen en mijn eigen processen te managen. Dat heeft mij o.a. gebracht dat ik altijd een keuze heb in het gedrag dat ik neerzet en daar verantwoordelijkheid voor neem. Vanuit deze basis hebben de trainers van Inzicht mij op constructieve en intensieve wijze het vak coaching... Lees verder »

Caspar Lindeman

Adviseur en coach

Dankzij de werkwijze van Inzicht ben ik persoonlijk gegroeid. De aanpak van de docenten is zeer persoonlijk, intensief en effectief geweest. Ik heb mijzelf beter leren kennen en handvatten gekregen om blijvend positiever en evenwichtiger in het leven te staan. Voor mijzelf ben ik een prettiger mens geworden, milder en met meer oog voor mijn medemens zonder mijzelf te verliezen. De opleiding heeft voor mij vele bruikbare positieve... Lees verder »

Angelitha Tjiang

Fondsenwerver en yogacoach

Deze coachopleiding is een waardevolle en unieke opleiding die concrete en diversiteit aan handvatten, instrumenten en methodieken aanreikt. ‘Het zelf’ centraal staan in een opleiding was voor mij een nieuwe ervaring van een opleiding. De trainers hebben de juiste fingerspitzgefuhl, die bij zo’n opleiding van groot belang is. Het is niet alleen gevoel voor kwaliteit, ook gevoel voor de subtiliteiten die daarbij horen, de... Lees verder »

Bert Westerveld

Projectmanager & Coach at Westerveld Coaching

De opleiders van Inzicht hebben de gave om elke cursist precies te geven wat hij of zij nodig heeft om zich verder te ontwikkelen als coach. De voortdurende (zelf)reflectie op mijn gedrag en de onderliggende intentie en oorsprong daarvan, hebben mij geholpen om mezelf beter te leren kennen. Deze zelfkennis is een van de basis ingrediënten om een goed coach te zijn. Een ander onderdeel van de opleiding is heel veel oefenen met... Lees verder »

Petra Snoep

Professional coach at Job & Care Coaching / Transferverpleegkundige

Het worden van coach was voor mij van even grote waarde als nu het zijn van coach. Ik ben er van overtuigd dat ik door het volgen van de coachopleiding bij Inzicht een beter mens ben geworden. Het ontwikkelen van mijn “Natuurlijk leiderschap” kon alleen als ik wist wat mijn kernproces is en mijn authenticiteit. Om dat te ontdekken was het vinden van mijn kernwaarden, het onderzoeken van de diepere redenen van mijn overtuigingen,... Lees verder »

Dianne van der Pennen

Eigenaar en fysiotherapeute bij Medisch Punt

Ik de fysiotherapeute, eigenaresse van een multidisciplinaire praktijk, moeder van een tweeling, vrouw, helper en overleefster was op zoek naar een positieve verandering, verbetering en vernieuwing in mijn leven. Ik werd voor mijn gevoel elke dag geleefd, ik was erg vermoeid, ik had geen controle over mijn eigen emoties en behoeftes door continue aan te staan en te overleven. Daarnaast ben ik goed in mijn lat sky-high te leggen, kan ik niet... Lees verder »

Sander van \'t Hoen

General Manager

De coachopleiding bij Inzicht heeft mijn ogen geopend en nog belangrijker, mijn gevoel. Ik heb geleerd anders naar de mensen in mijn omgeving te kijken, luisteren en voelen. Ik heb leren kijken naar de gedragingen van de mensen in mijn omgeving, het voelen van hun behoeften en op basis daarvan de communicatie aan te gaan. Dit heeft mij vele “cadeautjes” opgeleverd. Vooral in het contact met mijn kinderen. Ik ben de opleiding... Lees verder »

Programma

Deel 1: De basis van de coach: coach worden
In de eerste vier opleidingsblokken gaan we zowel theoretisch als praktisch aan de slag met:

 • de essentie van coaching;
 • de grondhouding van de coach;
 • het ontwikkelen van de eigen coachstijl en reflectie hierop;
 • communicatie- en gesprekstechnieken, feedback geven en ontvangen;
 • luistervaardigheden en de kunst van het vragen stellen, de vraag achter de vraag herkennen;
 • basisvaardigheden voor zowel de intake als het voeren van een coachgesprek;
 • verschillende werkmethoden in coaching, van NLP tot voice dialogue;
 • kernkwaliteiten, allergieën en valkuilen;
 • projectie, overdracht en tegenoverdracht;
 • van stagnatie naar inspiratie: weerstand en interventies;
 • zelfmanagement.

Deel 2: De verdieping: coach zijn
In deze vijf trainingsblokken werken we naar een meer intuïtieve verdieping. Onderwerpen in dit deel zijn:

 • zelfbewustzijn, zelfreflectie en zelfsturing;
 • omgang met gevoelens, emoties en belemmerende overtuigingen;
 • intuïtie, energie en verbinding;
 • inzetten van creatieve technieken (associaties, subpersonen, metaforen);
 • verschillende werkmethoden in coaching, van provocatief en RET tot systemisch werken;
 • teamcoaching;
 • conflicthantering;
 • groepsdynamica;
 • reflecteren en evalueren (van ego naar ik);
 • na de coachopleiding...;
 • hulpmiddelen en instrumenten.

Tijdens de opleiding krijg je drie boeken uitgereikt die als verplichte literatuur dienen waarmee regelmatig wordt gewerkt. Dit zijn: 'Co-actief coachen', Laura Whitworth, Henry Kimsey-House en Phil Sandahl, 'De dynamiek van coaching' en 'De kunst van het vragen stellen' Willem Verhoeven.

Zicht op jouw ontwikkeling

Tijdens de opleiding maak je een portfolio waarmee je jouw ontwikkeling volgt. Hierin bundel je de voorbereidingsopdrachten, reflectieverslagen van de opleidingsblokken, de verslagen van de coachgesprekken en intervisiebijeenkomsten en het essay. Door te werken aan het portfolio neem je de verantwoordelijkheid om terug te blikken op jouw ontwikkeling en leer je jezelf beter kennen door middel van zelfreflectie. Met het portfolio kun je ook aan anderen laten zien over welke competenties je beschikt en welke groei je hebt doorgemaakt. Daarom is het portfolio ook onderdeel van de eindkwalificatie.

Leren gaat het beste door te doen. Daarom ga je halverwege de opleiding aan de slag met het zelfstandig voeren van meerdere coachgesprekken. De betreffende oefencliënten hebben een echte coachvraag en geen privé-relatie met jou. Van ieder gesprek maak je een verslag en ontvang je feedback van de oefencliënten. Alle verslagen vormen een onderdeel van het portfolio. Doel van dit onderdeel is praktijkervaring opdoen met coachen en oefenen met de verschillende fasen van het coachproces.

Alle deelnemers van onze coachopleiding nemen deel aan een intervisiegroep. Bij de start van de opleiding wordt een aantal groepen samengesteld die gedurende de opleiding drie keer bij elkaar komen. In deze bijeenkomsten wordt een coachvraag van één van de deelnemers behandeld. De overige deelnemers stellen vragen en geven gerichte feedback om zo de inbrenger te ondersteunen in het ontdekken van de oplossing voor het betreffende vraagstuk. Doel hiervan is het uitwisselen van ervaringen, het verstevigen van communicatieve vaardigheden en het vergroten van coachvaardigheden. Van elke bijeenkomst wordt een gezamenlijk verslag gemaakt voor in het portfolio.

Digitale leeromgeving

Om je optimaal te begeleiden tijdens deze opleiding maken wij gebruik van een digitale leeromgeving waarmee je online toegang hebt tot alle informatie die voor deze opleiding relevant is.

Binnen deze leeromgeving:

 • ga je aan de slag met de voorbereidingsopdrachten;
 • ontvang je feedback van de docent;
 • heb je toegang tot alle informatie, werkmethodes en theorieën, welke zijn gedoceerd tijdens de opleidingsdagen;
 • vul je het e-portfolio in jouw persoonlijk dossier;
 • behoud je in één opslag zicht op jouw persoonlijke ontwikkeling en groei, afspraken en deadlines.
Jasper Vreugdenhil

Jasper Vreugdenhil

Jasper heeft als eigenaar van Inzicht zijn weg gevonden binnen het vak van coach, docent en trainer. Als inspirator, motivator en provocateur volgt hij zijn missie om mensen een...

Examen en diploma

Gedurende de opleiding worden jouw coachvaardigheden en houding als coach gevolgd en ontvang je voortdurend feedback om je te ondersteunen in jouw ontwikkeling. Aan het eind van het jaar schrijf je een essay met daarin jouw beeld van een proactieve coach als afsluitende opdracht voor het portfolio. Als examenopdracht voer je een coachgesprek.

Je ontvangt het erkende Post HBO-diploma Professional coach als:

 • je met goed gevolg het examen hebt afgelegd;
 • je het portfolio volledig hebt ingeleverd;
 • jouw essay is goedgekeurd;
 • je drie intervisiebijeenkomsten hebt bijgewoond;
 • je de verplichte coachgesprekken met de oefencliënten hebt gevoerd;
 • je minimaal 90% van de opleidingsdagen aanwezig bent geweest.

Indien je niet slaagt voor het examen is er de mogelijkheid om een herexamen af te leggen. In alle gevallen geldt dat je constructieve feedback ontvangt zodat je weet waar verbeterpunten dienen te worden aangebracht.

De kosten

De parttime beroepsopleiding tot Professional coach kost € 6500,-. Deze prijs is inclusief lesmateriaal, examengeld, catering, intakegesprek en eventuele studiecoaching. De opleiding is vrijgesteld van BTW en als beroepsopleiding fiscaal aftrekbaar. Gespreide betaling is mogelijk na overleg.

De coachopleiding samengevat

 • Binnen een jaar 18 opleidingsdagen, examen en diplomering.
 • Eén keer per maand twee aaneengesloten lesdagen van 9.00 tot 16.30 uur.
 • De data van de opleiding staan vermeld onder het kopje "Opleidingsdagen, data en tijdsinvestering".
 • Elke opleidingsdag is van 09.00 tot 16.30 uur en wordt geleid door minimaal twee docenten.
 • Maximaal vijftien deelnemers, dus individuele aandacht gegarandeerd!
 • Jouw investering bedraagt in geld € 6500,-- en in tijd, naast de opleidingsdagen, drie tot zes uur per week.
 • Na afloop ontvang je het erkende Post HBO-diploma ‘Professional coach’ bij een voldoende eindbeoordeling.
 • De opleiding kent een gemiddeld evaluatiecijfer van 9,1.
 • De opleiding heeft het predicaat Post-HBO Registeropleiding verworven, is geaccrediteerd bij de NOBCO op practitioner niveau, heeft een Europese accreditatie (EQA/EMCC) en staat ingeschreven in het CRKBO-register.
 • Bij aansluiting bij de NOBCO ontvang je 36 Permanente Educatie punten en kun je instromen op practitioner niveau wanneer je aan alle voorwaarden van de NOBCO voldoet.
 • De opleiding is BTW vrij en als beroepsopleiding fiscaal aftrekbaar.


Typ bovenstaande code over.