menu

De dominante emotie van 2021 en wat je ermee kunt!

Babette Kind
door: Babette Kind
05 mei 2021 4 minuten lezen
Ervaar je onrust in jezelf doordat je niet ongelukkig maar ook niet écht gelukkig bent? Is je concentratie afgenomen en kijk je minder uit naar de dingen die je voorheen energie gaven? En voel je je ‘prima’ maar weet je dat het beter kan?

Veel mensen ervaren een gevoel van onbehagen en kunnen het met moeite onder woorden brengen. The New York Times schreef er afgelopen week een artikel over en volgens hen hangt het samen met de dominante emotie van 2021: ‘Languishing’ ook wel het ‘bleh-gevoel’.

Languishing is een staat van leegte en stagnatie. Je voelt je niet depressief of burn-out maar je voelt je ook niet energiek en levendig. Het is een staat waarin fysiek en mentaal welzijn niet volledig ontbreken echter ook niet volledig aanwezig zijn. Dit kan ertoe leiden dat je het idee hebt dat de dagen voorbij gaan zonder dat je het gevoel hebt ze écht te beleven, een gebrek aan motivatie en/of concentratie ervaart en minder voldoening uit je dagen haalt dan voorheen. 

Het gevoel kan, wanneer er onvoldoende aandacht aan wordt besteed, op lange termijn de kans op mentale klachten vergroten. Je hoeft echter niet te schrikken wanneer je deze emotie herkent, je bent namelijk niet jouw emotie, je ervaart een emotie. Wanneer je je bewust wordt van de ervaring, kun je door persoonlijke ontwikkeling de regie terugpakken. Bewustzijn is dus een belangrijke eerste stap in de richting van persoonlijke groei!

Praktische tips

In het artikel van The New York Times worden een aantal praktische tips gegeven over de wijze waarop je om kunt gaan met deze emotie bijvoorbeeld door jezelf in de ‘flow-staat’ te brengen; oftewel het creëren van bewustzijn. Flow is de staat van bewustzijn waarin je volledige focus hebt op datgene waar je mee bezig bent. Wanneer je echter ín de emotie zit, lijk je deze te worden en is het lastig om flow te vinden. Onderstaande tips helpen je daarbij.

  • Plan focusblokken in zodat je niet onderbroken kan worden in je werkzaamheden. Dit helpt afleiding voorkomen waardoor het vinden van focus gemakkelijker wordt.
  • Zoek binnen je werkzaamheden een moeilijkheidsniveau dat net aan te managen is.
  • Stel kleine doelen waardoor je dagelijkse ‘wins’ ervaart.

Je bent niet jouw emotie, je ervaart emotie

Wanneer je een emotie ervaart en deze kunt waarnemen zonder oordeel, kun je zien wie je nog meer bent en wat je beleeft naast deze emotie waardoor de kans op identificatie met de emotie afneemt. Je stapt letterlijk even uit de emotionaliteit. Vervolgens wordt het gemakkelijker om de emotie bespreekbaar te maken, te onderzoeken welke behoefte eronder ligt en kun je hier, vanuit persoonlijk leiderschap, zelf invulling aan gaan geven. Meer lezen over ‘languishing’? Bekijk het volledige artikel op The New York Times.
 

Wil je actief werken aan de vermindering van onrust, overbelasting of emotionele klachten? Dit kan uiteraard 1 op 1, daarnaast verzorgt Inzicht diverse trajecten, opleidingen en trainingen waarin bewustzijnsontwikkeling op dit onderwerp centraal staat.

Over de auteur

Babette Kind
Babette Kind
Babette begeleidt zowel individuele als zakelijke klanten op effectieve wijze naar persoonlijke en professionele groei. Ze heeft een commerciële achtergrond en een brede interesse in ontwikkeling. Persoonlijke groei staat standaard op haar agenda en naast coach is Babette verantwoordelijk voor de marketing en communicatie binnen Inzicht. 
Terug naar overzicht

Gerelateerd

Misschien ook interessant om te lezen