menu

Wat doet een Life Coach?

Babette Kind
door: Babette Kind
11 april 2022 4 minuten lezen
Life Coaching lijkt inmiddels een container begrip geworden en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Tijd om je mee te nemen in onze visie op Life Coaching, wat een Life Coach doet en waarvoor je bij een Life Coach terecht kunt. Daarnaast lees je meer over onze Post-HBO registeropleiding tot Life Coach, een 1,5 jaar durende opleiding waarin je jezelf ontwikkelt tot professional.

Als Life Coach begeleid je coachees bij het vinden van antwoorden op (grotere) levensvragen in zowel de werk- als privésfeer. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met coachees die behoefte hebben aan een betere balans tussen denken en voelen en/of begeleid je mensen die onrust, spanning of stress ervaren. Wanneer iemand ongewenste (emotionele) patronen wil doorbreken of op zoek is naar meer balans tussen werk en privé kan je als Life Coach ingeschakeld worden. Maar ook wanneer iemand meer eigen regie wil ontwikkelen of moeite heeft met het maken van (levens)keuzes.
 

Life Coaching

Je gaat als Life Coach met de coachee aan de slag en onderzoekt samen de coachvraag en de vraag onder deze vraag. Veel coachvragen hebben uiteindelijk te maken met een kernemotie die zijn oorsprong vindt in het verleden. Om te voorkomen dat we hierop geraakt worden, ontwikkelen we al op jonge leeftijd een beschermingsmechanisme. Binnen Inzicht noemen wij dit Automatisch Onbewust Blauwdrukgedrag.

Onbewust nemen we dit beschermingsmechanisme met ons mee en gaandeweg ons leven kan merkbaar worden dat dit gedrag ons niet meer beschermt maar in de weg gaat zitten. Als Life Coach onderzoek je samen met de coachee wanneer het beschermingsmechanisme is ontstaan, of het nog voorziet in iemands behoefte en zo niet, op welke wijze de coachee kan ontwikkelen op dit stuk.  

In onze beleving een belangrijke ontwikkeling want wanneer je voor een langere periode onvoldoende zorg draagt voor - of te weinig zicht hebt op - eigen behoeftes, kan dit o.a. leiden tot het ervaren van ongewenste emoties, een gebrek aan eigen regie, ontevredenheid en te weinig energie. Wanneer deze lading te groot wordt, kan dit overspannenheid, stress en in sommige gevallen burn-out tot gevolg hebben.

De functie van emoties

Als Life Coach leer je o.a. dat het ervaren van emotie een belangrijke functie heeft in het kader van zowel persoonlijke als professionele groei. Je leert verder te kijken dan de emotie of het ongewenste gedrag en te focussen op datgene wat iemand wél wil. Wanneer iemand in staat is om hiernaar te kijken, in plaats van emoties en behoeftes te onderdrukken en te focussen op wat iemand niét wil, neemt de mate van zelfsturing toe. Dit leidt over het algemeen tot meer energie, minder spanning en gemakkelijker keuzes kunnen maken.

Als Life Coach begeleid je coachees dus op verschillende vraagstukken en ben je inzetbaar in zowel een zakelijke- als een persoonlijke context, afhankelijk van eigen voorkeur. Je begeleidt coachees bij het doorbreken van patronen, neemt daarin het emotionele aspect mee als onderdeel van het coachproces en zet verandering en groei in gang. 

Wat doet een Life Coach?

Post-HBO registeropleiding tot Life Coach


In deze erkende opleiding wordt een brede vakinhoud met een hoog niveau van persoonlijke bewustwording gecombineerd.

Bekijk de opleiding

Zelf Life Coach worden?

In de Post-HBO registeropleiding tot Life Coach leer je coachees op een professionele en effectieve wijze te coachen en begeleiden bij o.a. emotionele spanning, stress en burn-out klachten in zowel de werk- als privésfeer. Je gaat hierbij zowel curatief als preventief te werk.

De opleiding Life Coach is ontwikkeld voor coaches (in spe) die een volgende stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk, professionals uit het coach-, counseling, therapeutische en paramedische werkveld, (HR)managers, leidinggevenden en ondernemers. Daarnaast wordt de opleiding ook gevolgd door deelnemers die toe zijn aan persoonlijke verdieping en/of professionele groei.

Op 23 juni start de volgende leergang in Rotterdam. 
 

Vragen of advies nodig bij het maken van een opleidingskeuze?

Je bent van harte welkom om te sparren over jouw persoonlijke groei op één van onze coach- en opleidingslocaties in Rotterdam, Noordwijk aan Zee of online. Via dit formulier kun je een vrijblijvend ontwikkelgesprek inplannen met één van onze coaches. 
 

Wil je actief aan de slag met jouw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling? Dit kan uiteraard 1 op 1, daarnaast verzorgt Inzicht diverse trajecten, opleidingen en trainingen.

Terug naar overzicht

Gerelateerd

Misschien ook interessant om te lezen